Nu există vârstă pentru fericire, există fericire și atât

Dacă n-aș fi știut oamenii, aș fi zis, poate, că asta e doar o poveste. Dar scriu textul ăsta uitându-mă la niște fotografii care nu fac decât să-mi confirme că nu există vârstă pentru fericire. Există fericire și atât. Și oameni care știu să trăiască.

S-au cunoscut demult, să fie aproape 50 de ani. Au ars, au iubit, au visat, au mers umăr lângă umăr. Apoi, undeva, ceva n-a mai fost. Fiecare a cotit în altă parte, și-au clădit vieți, familii, fiecare în alt capăt de țară, la sute de kilometri distanță unul de altul.

El și-a iubit enorm soția, și-au crescut copiii împreună, au clădit, au trăit frumos. Acum aproape doi ani, soția lui s-a îmbolnăvit. A vegheat-o clipă de clipă, și-a mutat viața în saloane de spital, luni întregi, luni lungi, a plâns cu ea, s-a rugat, a sperat. Când s-a stins, o parte din el a plecat cu ea. Cel mai familiar drum a devenit calea spre mormântul ei. A plâns-o, a vegheat-o, e în inima lui toată viața.

Ea n-a avut copii. Soțul i s-a stins cu mulți ani în urmă.

Cumva, de undeva, a aflat într-o zi că soția lui a murit. Și, ca-ntr-un film la care te uiți și te trezești cu lacrimi în ochi, într-o zi l-a sunat. Doar că acum nu e deloc film, e viață pură și viață frumoasă. ”Știu că soția ta a murit, am vrut să văd ce faci, cum ești”. De parcă n-ar fi vorbit de-un pumn de timp, nu de aproape 50 de ani.

Au vorbit și-a doua, și-a treia zi, zile, săptămâni, după care au ales un loc în care să-și petreacă împreună concediul. El are 71 de ani, ea cu câțiva mai puțini. Nu se mai văzuseră și nu și-au mai vorbit de când s-au despărțit.

La 71 de ani, omul și-a regăsit emoții pe care le mai trăise, poate, în anii adolescenței. S-a frământat – cum să se poarte, unde să meargă împreună, oare e deplasat să facă aia sau asta? O mie de întrebări la care n-a mai căutat niciun răspuns în momentul în care a văzut-o. A trăit clipa și clipele care-au urmat și-atât, senin, cu bucuria descoperirii și-a redescoperirii. Înțelegând amândoi că-n viață e un timp pentru toate, un timp pe care să-l trăiești pur și simplu, să-l simți și să te bucuri, fără să-ți mai pui niciun fel de întrebări.

Scriu textul ăsta uitându-mă la câteva fotografii cu ei, plimbându-se de mână, peste tot, de fapt, se țin de mână. Prietena mea, care a avut bucuria să le stea în preajmă, îmi povestește despre fericirea lor simplă, care a lăsat-o fără cuvinte. Cum vorbesc, cum gesturi și priviri spun tot, atunci când ei nu spun nimic. Cum se simte toată lumina dintre ei, toată căldura, tot seninul, o fericire aproape palpabilă, doi oameni care au înflorit doar pentru că au avut curajul să nu țină cont de nimic, doar de ce le-a spus sufletul.

”Și dacă ai vedea-o cum îl privește, dacă l-ai vedea cum se poartă cu ea…”

Din concediu, au plecat împreună acasă la ea, fără să-și pună problema că el nu luase cu el decât un bagaj simplu, de vacanță. ”O să ne fie bine, avem tot ce ne trebuie” spune zâmbind femeia de-aproape 70 de ani în buletin, 20 și-o primăvară, în suflet.

Cu siguranță, de multe ori, viața bate filmul. Sau ea, viața, poate curge asemeni unui film frumos, din acela în timpul căruia nu te sfiești să-ți ștergi câteva lacrimi.

Nu există vârstă pentru fericire, există fericire și atât. Și mai există cu siguranță destin, Cineva sus care le rânduiește, poate un pic de miracol uneori. Dar dincolo de ele există oameni care știu să trăiască pur și simplu, asumat, înțelegând că-n viață n-ai o mie de șanse, nici foarte multe trenuri care duc unde trebuie. Că trebuie să știi când să urci, chiar dacă ai impresia că aleargă trenul prea tare și s-ar putea să nu-l prinzi, chiar dacă n-ai idee unde te duce exact. Trăind doar călătoria, bucuria, viața.

De prea multe ori ne e frică să ne scoatem viața din canoane, ne pasă mult prea mult de ce-or zice alții, de ce ”se cade” și ce ”nu se cade”, de parcă alții și canoanele ne-ar trăi viața, nu noi. Și-ajungem să ratăm fericiri splendide, pentru că e mult mai comod să trăiești ”corect” și mult mai complicat, nu-i așa, să încalci o mie de dogme doar ca să fii fericit.

”Și dacă ai vedea-o cum îl privește, dacă l-ai vedea cum se poartă cu ea…”

FOTO de AICI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *