În Norvegia cetățenii nu au buletine, nici carduri de sănătate

Vă întrebați cum funcționează lucrurile? Deloc surprinzător, foarte bine.

Într-o ideală și doar imaginară zi, când țara aia va fi țară, nu sac de băgat mâinile până la cot și cârpă de lustruit papucii, n-aș mai scrie acest text la modul ăsta.

”Prima carte electronică de identitate ar putea fi eliberată la jumătatea anului 2018. Cartea electronică de identitate va asigura și funcționalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate”, scrie în știrea ASTA.

Să fac o paranteză.

În Norvegia nu sunt cărți de identitate. Fiecare persoană, cetățean norvegian sau rezident, are un CNP, și cam peste tot e suficient să spui CNP-ul și ai rezolvat. Pentru un abonament de internet, de exemplu, e suficient să spui acest CNP la telefon, ei caută în baza de date, se face contractul. Nu, nu semnăm nimic, totul doar la telefon.

La medicul de familie spui CNP-ul. Rețeta este desigur electronică, te duci la farmacie, se uită în sistem, primești medicamentele.

La spital, la fel. Nu, nu au nici card de sănătate. Cu CNP-ul, găsesc toate datele în sistemul ăla făcut pe bune, fără Sebi și fără șpăgi.

Cele mai multe chestii care țin de instituții le rezolvi oricum de-acasă, din fața calculatorului. Nici acolo n-ai nevoie de card, cu CNP, suficient.

Uneori, pe lângă acest CNP ți se poate cere un act de identitate valabil. Poți prezenta fie un pașaport, fie permisul de conducere, fie un card bancar, dacă are imprimată pe el fotografie (da, în acest caz, cardul bancar are greutatea unui act de identitate). Un exemplu este abonamentul la telefonie mobilă (unde, apropos, au fost necesare doar CNP-ul și pașaportul, nu, nu act de spațiu, nici factură de utilități).

SF?

Nici pe departe, doar un sistem informatic extrem de bine pus la punct (fără Sebi, fără șpagă).

Poate aveți curiozitatea să vă uitați cât a costat toată nebunia cu cardul de sănătate (cât vor costa noile cărți de identitate, bonus). Și da, într-un populism enervant, învățat în anii mulți în care mi-am afundat bocancii prin ulițe și curți de ev mediu, mă-ntreb, desigur, câte WC-uri din fundul curții se mutau în case, cu toți bănuții care ne ”modernizează” cu un card, alt card, încă un card, plus dispozitive, plus baze de date, plus servere, mentenanță, traininguri pentru personal și câte și mai câte, când noi de fapt putem funcționa perfect fără niciunul din cardurile alea.

Repet, știu, e enervant, doar cu un sistem informatic extrem de bine pus la punct (fără Sebi, fără șpagă).

Mă rog, și-o și văd pe mamaie, săraca, ieșind de la WC-ul din lemn, era să spun trăgând apa, mai să uit că n-are nici apă, dar ținând mândră, în buzunarul șurței, buletinul cel nou, cu cip.

De faptul că ministerul milițienilor ajunge să gestioneze cumva inclusiv datele mele private de sănătate nici nu mai are sens să discut. E bine că ne-am isterizat maxim când a fost povestea cu înregistrarea pre-pay-urilor, vai, ce ni se încalcă dreptul la viață privată. Aici, fără CNP sau act de identitate valabil nici poveste să poți cumpăra pre-pay, de fapt și laptopul poate fi cumpărat doar în aceleași condiții. De curiozitate, uitați-vă puțin pe statisticile lor cu privire la rata infracționalității.

Nu știu cum dracu reușim să fim mai mereu mai catolici decât Papa,

pe nervii noștri și pe banii noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *